img

"Being creative is not a hobby, it is way of live"

Юля потрапила до світу дизайну шість років тому. За три роки безперервного навчання та наполегливої роботи над собою їй вдалося вирости до передового дизайнера й популярного, прогресивного фахівця. Не злякавшись труднощів, терпляче зосередившись на самоосвіті, Юля за кілька років зібрала значне портфоліо, та на її шляху стало відкриватися все більше й більше нових творчих можливостей.

Як довго ти займаєшся дизайном?

Я почала займатися дизайном у 2013 році, відразу після закінчення університету. На той момент у мене вже було дві вищі, але вони не пов'язані з графічним дизайном.

Перші два роки дизайн був тільки на рівні захоплення. У той час я працювала в музичній студії, малювала постери для заходів, розписувала стіни, розробляла друковані матеріали – все це на добровільній ініціативі. Грошей за це я майже не отримувала, а весь вільний час я проводила за прослуховуванням лекцій та переглядом відеоуроків.

Великою подією для мене став переїзд до столиці у 2015 році. На той момент я зібрала невелике портфоліо та безрезультатно оббила пороги всіх рекламних компаній у своєму рідному місті. Так сталося, що в столиці я без зусиль знайшла роботу: мене прийняли в штат РПК на посаду дизайнера-технолога. Так в моїй трудовій книжці з'явився почесна графа. Успіх? Ні, це був тільки початок :)

У тебе є спеціальна освіта? Як вважаєш, чи потрібна вона дизайнеру-початківцю?

Спеціальну освіту я отримала, коли вже почала працювати дизайнером. В даний момент я продовжую вчитися й зупинятися не планую. У моїй професії це дуже важливо: кілька місяців застою – і ти вже не будеш таким популярним фахівцем, як раніше.
Я вважаю, що фахова освіта для початківця дизайнера – це необхідність. Можна самому вчитися по відео на youtube, але далі відточування навичок в Photoshop – НЕ просунешся.

Дуже важливий системний розвиток, не можна обмежуватися тільки вивченням програм та препресс (хоча це теж дуже важливо). Слід удосконалювати творче мислення, вивчати типографіку, історію мистецтв й менеджмент – все повинно бути збалансовано. Досягти високого рівня, вивчаючи лише книги з дизайну або дивлячись навчальні курси – неможливо. Тому раджу знайти хорошу школу та витратити пару років на підготовку до професії.

Кого ти вважаєш своїми вчителями? Хто твій авторитет в дизайні?

Мені пощастило навчатися у найкращих представників моєї професії:

Сергій Іванович Сєров – куратор, мистецтвознавець й, мабуть, найтитулованіший дизайнер-графік.
Юрій Гулітов – арт-директор газети «Комерсант», друкар та професійний натхненник.
Петро Банків – головний редактор журналу «Як?», директор «Дизайн Депо», плакатник зі світовим ім'ям, людина-легенда.

Якими якостями необхідно володіти для роботи графічним дизайнером?

Любов.
Любити те, що ти робиш, а не займатися дизайном, просто тому, що це модно.

Завзятість та безстрашність.
Робити щось сміливе й не боятися критики – дуже складно. Але саме така перспектива відкривається в нашій професії. Нам дана безмежна свобода в рамках технічного завдання. :)

Терпіння.
«Дизайнер – це булочник», – так говорив Курт Вайдеман, творець корпоративного шрифту Mercedes й логотипу Porsche. Суть в тому, що дизайнер – не вільний художник. Ми не виливаємо весь свій талант на непідготовлену публіку, а вирішуємо конкретні завдання.

Якими навичками необхідно володіти для роботи графічним дизайнером?

Графічний дизайн – це дуже широке поняття, яке включає безліч напрямків: дизайн медіа, бренд-дизайн, UX-дизайн, ілюстрація та інші.

Можна розвиватися мультидисциплінарно та прокачувати різні навички, наприклад, вивчати типографіку, академічний рисунок, 3D моделювання, і бути при цьому популярним фахівцем. Або занурюватися глибоко в одну дисципліну, наприклад, в конструювання шрифтів, стати майстром у своїй справі й популярним фахівцем. Вибір стоїть за кожним свій, і кожен може вибрати те, що йому більше підходить.

Чим конкретно у своїй роботі тобі подобається займатися?
Мені подобається створювати щось нове; те, чого раніше не було, спостерігати, як твій твір починає жити. Це ні з чим незрівнянне задоволення – тримати в руках книгу, яка зовсім недавно була тільки ідеєю.

У моїй роботі мені подобається верстати багатосторінкові видання: книги, газети та журнали. Напевно, тому що до XXI століття це вважалося найпочеснішою справою серед друкарів.  Насправді, мені важливо фізично відчувати плоди своєї роботи. Журнал можна помацати, а сайт –  ні, тому розробка цифрових продуктів не входить в мій особистий ТОП.

Як виглядає твій типовий творчий процес?

Все починається з пошуку концепції. Не можна просто взяти й намалювати красиву картинку. Якщо за красивим зображенням немає сенсу – вся робота перетворюється на сміття, тому пошук й опрацювання концепції займає більшу частину часу.

Після того, як обрані кращі варіанти, я приступаю до їх втілення. Буває так, що на цій стадії деякі ідеї відпадають, а буває – з'являються нові.

Після того, як варіанти дизайну реалізовані, я затверджую їх у замовника (арт-директора). На цьому етапі я отримую уточнення й редагування.

Після повторного затвердження дизайну, макет готується до друку.

Звідки ти береш натхнення?

Behance. :)
Складно сказати, звідки воно приходить. Екстрено поповнити запас натхнення мені допомагають подорожі за місто, довгі прогулянки в парку, свіже повітря й хороша кава. А в довгостроковій перспективі заряд натхнення я отримую від міжнародних інтенсивів, подорожуючи іншими країнами та спілкуючись з колегами й викладачами.

Як би ти описала свої роботи тим, хто їх ніколи раніше не бачив?

Я б відповіла, що вони мінімалістичні. Я люблю норвезький дизайн: стримані кольори, багато білого простору, швейцарський абзац.

Який зі своїх проектів ти вважаєш найуспішнішим на сьогодні? А який найулюбленішим?

Я можу назвати успішним будь-який свій завершений проект. А їх вже понад двох сотень.

Улюбленим я б назвала проект, в якому я розробила іміджевий календар для відомого німецького виробника фарб. У рік, коли я влаштувалася працювати дизайнером, мені пощастило виграти тендер на виконання цього завдання. Серед робіт інших дизайнерів з великих рекламних компаній, мій ескіз назвали найоригінальнішим. Це був мій перший серйозний дизайнерський проект, тому й найулюбленіший.

Як ти ставишся до критики?

З критикою все складно.
Це, в принципі, найскладніша частина роботи дизайнера – спокійно реагувати на критику й робити висновки. На початку кар'єри її боїшся й відкидаєш, а зараз розумієш, що вона необхідна. Щоб зробити хороший продукт, однієї голови мало. Дуже важливо отримувати зворотний зв'язок від колег та замовників. В іншому випадку є шанс, що продукт вийде непрацездатним.

Яку пораду ви б дали дизайнерам-початківцям?

Не починати свою кар'єру виключно з самоосвіти. Існує думка, що дизайну можна навчитися самостійно. Але не можна бути хорошим фахівцем, вивчаючи предмет за книжками. Я раджу вступити до хорошої платної школи та здобути освіту у кращих викладачів, що практикують.

Чим ти ще захоплюєшся окрім дизайну?

Маю слабкість до ігор ААА та європейському кіно.
Люблю подорожувати різними містами та робити нові відкриття.


© Юля,
Designer
Reikartz Hotel Group

Поділитися в: