img

Корисні Лайфхаки для першої подорожі

«Як тільки підхоплюєш лихоманку мандрівника, ти вже не можеш від неї вилікуватися і будеш заражений нею до кінця життя»
— Майкл Пейлін

Яка ж бентежна мить, коли сідаєш за стіл, включаєш ноутбук, береш олівець і блокнот і починаєш планувати свою першу подорож!
Хто літає вже не перший рік, знає, що етап підготовки — це вже ціла подорож. Потрібно стільки всього зробити: обрати країну, дату, готелі, місця і т.д. І не важливо, летите ви на два дні, тиждень, чи місяць. Адже повертаєтесь вже іншою людиною, отримавши найяскравіші враження з можливих. Ви вийдете за межі звичного вам світу і побачите абсолютно нові місця, познайомитеся з масою чудових людей, доторкнетеся до унікальних явищ природи і підкорите свою першу «вершину» на шляху до найбільш розповсюдженого хобі всього людства.
Пам'ятайте, що ніхто в подорожі не застрахований від дрібних і навіть великих неприємностей. Переживати не варто, адже це нормально. Потрібно лише ретельно підготуватися, щоб мінімізувати втрати, стрес і не втрачати голову. І в цьому вам допоможуть декілька порад від бувалих мандрівників.

Важливе правило: Не бійтеся подорожувати наодинці!
Ви півроку планували свою першу подорож з подругою, як раптом у неї різко змінились плани, а квитки вже не здати? Їдьте в подорож наодинці!
Знаю, що багатьох сама думка про таку поїздку приводить в жах, і я вас розумію, але не бійтеся залишитися на самоті в незнайомій країні, адже це звучить страшно тільки на словах. На ділі ж подорож на самоті — це повна свобода, адже ви не залежите від іншої людини і вільні робити, що захочете (не забуваючи про правила безпеки, звичайно). Ви можете встати о 6 ранку і відправитися на інший берег, щоб побачити світанок, або ж, гуляючи, сісти на останній автобус, який піднімається до вершини гори, щоб провести свій вечір, спостерігаючи чудовий краєвид з висоти, і ніхто не буде смикати вас за руку і благати повернутися в готель.

Моя перша подорож наодинці вийшла саме такою, хоча квитки на той момент ще не були оплачені. Нам тоді дуже хотілося побачити Францію, але після відмови подруги я різко змінила локацію і поїхала в серф-табір до Італії. Чому? Мені просто захотілося тоді чогось нового і сміливого, і після повернення, я ні крапельки не пошкодувала про своє рішення.

Ще один плюс — це більше можливостей познайомитись із іншими мандрівниками або ж місцевими жителями. Не бійтеся знайомитися і спілкуватися, спробуйте «увійти» в нову компанію і розповісти кілька кумедних історій, люди самі потягнуться до вас, завалюючи питаннями і власними історіями. А що ж робити, якщо у мене погана англійська — запитаєте ви? Це теж не проблема. Всі іноземці, найчастіше, спокійно ставляться до таких речей.
Просто згадуйте все знайомі слова зі шкільного курсу, не зважайте на граматику і складну лексику, а якщо забули — домовляйтеся "на пальцях". Вас зрозуміють, повірте.

Один мій знайомий, знаючи англійською тільки два слова — «Great Britain» і «Hello», самостійно об'їхав всю Великобританію, встигнувши за цей час знайти друга англійця, який на момент їхнього знайомства ні слова не розумів українською.

Окрім того, подорожі поодинці вчать вас швидше реагувати в складних ситуаціях. Приїхали в кінцевий пункт, але як виявилося, сіли не в той поїзд? Пройшли кілометр з валізою в пошуках орендованої квартири, а в підсумку заблукали? Не встигли на останній автобус до аеропорту, а заряд на телефоні підходить до нуля щоб встигнути викликати таксі? Не хвилюйтеся, не панікуйте, це нормально. Потрібно лише трохи подумати, як вийти з положення переможцем.

Вперше прилетівши в Кальярі і проїхавши до пункту призначення на поїзді, я збиралася взяти таксі, щоб заїхати в місто за sim-картою. Мені запропонувала свою допомогу черниця, яка їхала зі мною в одному вагоні. Вона відвела мене до салону зв'язку, де я вибрала тариф, оплатила покупку і збиралася викликати таксі, але ніхто з місцевих не знав англійської, і мені просто дали номер місцевої компанії, де оператор говорить італійською. Ніхто так і не зміг зрозуміти, чому я не можу його замовити, і мені довелося йти ще 3 кілометри з важкою валізою, щоб зустріти перехожих людей і буквально на пальцях пояснювати їм своє прохання викликати таксі.

Заздалегідь продумайте свій маршрут
Досвідчені мандрівники говорять, що люблять у своїй подорожі імпровізацію, коли не знаєш, які міста доведеться відвідати, де ти будеш ночувати і т.д. Так, коли у тебе є досвід, хочеться експериментувати, але якщо це ваша перша подорож — краще перестрахуватись.
Планувати маршрут — справа цілком захоплива. Виберіть міста, завантажте додаток з транспортними схемами тієї чи іншої країни і прокладайте собі кращі маршрути.
Найчастіше, дуже зручні програми є і у транспортних перевізників кожної країни, де ви відразу можете подивитися довжину шляху і розклад.

У першій поїздці мінімізуйте пішохідні маршрути. Коли ви будете на місці, то зможете більш предметно оцінити обставини і свої сили, але потрібно врахувати, що якщо ви подорожуєте по країні з гірським ландшафтом, то маршрут, довжиною в один кілометр, може виявитися майже непрохідним, особливо, якщо у вас із собою важка валіза. Мені так не пощастило в Сінтрі, де до готелю я вирішила дійти пішки, звіривши відстань по карті. Тільки ось дорога, яку я вибрала, виявилася на крутому схилі, і проходила через безліч сходів, на середині шляху, втомившись від нескінченного підйому і високих сходинок, я зловила машину і виявилось, що до кінцевого пункту в маршруті мені залишалось менше 3 хвилин.

Купуйте sim-карту з місцевим тарифом
Знаю, що в прагненні заощадити є ті, хто заздалегідь перед подорожжю переходить на інший тариф у свого мобільного оператора. Однак, я ще жодного разу не зустрічала на ринку такий тариф, який обійшовся б мені дешевше покупки звичайної місцевої sim-карти з пакетом послуг.
У різних країнах — по-різному. Зазвичай ця вартість варіюється від 10 до 20 євро за 2 тижні безлімітного інтернету (дзвінки мені не потрібні, є ж viber,або skype).

Уважно поставтеся до збору захисних і косметичних засобів
Особливо, це стосується людей з чутливою шкірою, яка швидко реагуйте на зміни клімату. Щоб уникнути неприємностей у вашій косметичці обов'язково повинні бути наступні засоби:
 Захисний крем від сонця, SPF 30+
Якщо ви, наприклад, працюєте в офісі і встигли на початку літа зловити всього пару сонячних днів у вихідні — це безперечно ваш рятувальник. Зважайте на це навіть в тому випадку, якщо ваша шкіра володіє смаглявим відтінком. Користуйтеся захисним кремом 2-3 рази на день, якщо у вас активний відпочинок, і не менше 5 разів — якщо спокійний, пляжний. У південних країнах особливо небезпечна похмура погода, адже ультрафіолет проникає крізь хмари, і опік на тілі може бути куди серйозніше, ніж на відкритому сонці.
Термальна вода
Рятує в задушливому громадському транспорті та в разі нездужання після знаходження на відкритому сонці. Якщо раптом відчуєте, що паморочиться голова — розпиліть воду на обличчя, шию і плечі. Стане набагато легше.
 «Пантенол»
Ну а якщо так вийде, що ви все-таки отримали сонячний опік, вашим головним рятувальником стане балончик «Пантенол». Це лікарський засіб, який застосовується для зволоження і лікування шкіри при різних ушкодженнях. Просто розпилюєте повітряну піну на місце опіку і чекаєте 15-20 хвилин. Обов'язково беріть із собою кілька флаконів!

Найсильніший опік я отримала під час серфінгу в Португалії. Вистачило всього 30 хвилин на відкритому сонці, щоб весь тиждень мучитися від болю і ховатися від сонця. Тоді я взяла з собою всього один флакон «Пантенолу», який закінчився на другий вечір через велику площину опіку. Довелося кілька кілометрів йти пішки до аптеки, загорнувшись в щільне покривало, щоб купити ще один флакон.

Уникайте кишенькових злодіїв
У багатьох країнах Європи, і до цього дня дуже поширене кишенькові крадіжки. Будьте пильні! Найкращий порятунок — це невелика сумка, яка завжди буде у вас у полі зору. Одягати її краще через плече (жіночий варіант) або на ремінь (чоловічий варіант). Носити в ній слід лише найнеобхідніші речі і трохи грошей.
Не носіть з собою документи! Величезна помилка, коли туристи кладуть в паспорт всі свої гроші, кредитні картки, та до того ж ще й носять це все в портфелях без захисту. Якщо у вас немає бажання потрапити в неприємності, краще вже орендуйте квартиру або номер з сейфом, де ви можете залишити всі готівкові гроші і документи.
Для великих витрат використовуйте карту, для дрібних — готівкову. Зайвий раз світити навколишнім великими сумами в своїх руках, та ще й в незнайомій країні — нерозумно.

Завжди позначайте місце свого проживання на картах Google
Для когось це прозвучить смішно: як можна забути дорогу до готелю?

Для мене це був реальний випадок, коли ми з друзями орендували квартиру в Венеції. Близько години довелося ходити колами в одному і тому ж районі, щоб зрозуміти на який із цих маленьких вузьких вуличок ми звернули при заселенні.

Якщо до вашого готелю або квартири ведуть сім і одна стежка, краще зайвий раз перестрахуватися.

Зробіть копії документів і занотуйте всі важливі телефони
Втрачати речі — завжди неприємно, а така втрата в чужій країні, особливо якщо це документи або телефон, може обернутися реальними проблемами. Потім змучитесь сидіти в посольстві і доводити, що ви громадянин іншої країни. І це може тривати далеко не один тиждень!
Щоб убезпечити себе від нестерпного бюрократичного ланцюжка, раджу вам зробити кілька копій власного паспорта, а на зворотну сторону виписати всі важливі телефони (консульства, рідних і друзів). У разі звернення до консульства своєї країни з копією офіційного документа трата ваших нервів зменшиться вдесятеро, і у вас завжди буде можливість звернутися за допомогою до близьких.

Мою подругу кілька разів рятувало це правило. Першого разу — коли у неї вкрали гроші і паспорт прямо в аеропорту, а другого — коли втопила в океані свій телефон. На щастя, все обійшлося.

У першу свою поїздку не беріть машину напрокат
Навіть якщо у вас вже великий стаж і море досвіду водіння по місту. І на це є багато причин, і серед них нюанси, пов'язані з ПДР, платними дорогами, поведінкою місцевих водіїв, небезпечними ділянками на шляху і т.д. Перший раз прилетівши в чужу країну, вам потрібно буде подолати стрес, пов'язаний з виходом із «зони комфорту». А це зробити не так просто, особливо, якщо ваша розмовна англійська звучить ще не дуже впевнено.

Сидіти за кермом як на голках, а потім на кордоні платити штрафи за дрібні порушення через незнання — ситуація не з приємних. Перш за все, потрібно звикнути до таких далеких подорожей, детально вивчити правила для водіїв в даній країні, а вже потім брати автомобіль в оренду.


© Євгенія Гнуча
Marketing Manager
Reikartz Hotel Group

Поділитися в: