img

Звідки з'явився «шведський стіл», і чому він такий популярний?

У наш час важко собі уявити людей, не знайомих із поняттям «шведський стіл». Сенс геніального, без сумніву, винаходу шведів полягає в тому, що за певну і вельми помірну ціну (для гостей готелів або пасажирів круїзних лайнерів вона входить в загальну оплату) вам пропонується справжня скатертина-самобранка: брати їжі можна скільки завгодно. Термін «шведський стіл» існує тільки в країнах пострадянського простору. В Європі, США та Азії цей вид обслуговування з давніх-давен і донині називають buffet ( «буфет»). Цікаво, що в самій Швеції шведський стіл називається «бутербродний». Накривають його рідко, в основному на Різдво. 

Так чому ж все-таки він Шведський, цей стіл?

Все почалося в сиву давнину. Коли предки сучасних шведів, подолавши неабияку відстань по кепським, в ті часи, дорогам, відвідували своїх родичів, їм було не до очікування прибуття інших гостей. Тому господарі ставили на стіл заготовлені заздалегідь страви: солоний оселедець, копчену, смажену рибу різних сортів, морепродукти, овочі, мариновані огірки, варені яйця, холодне смажене м'ясо, сири, компот із сушених фруктів, солодощі та інше — те, що зараз об'єднується поняттям «закуска». Все це доповнювалося гарячими стравами у вигляді котлет й фрикадельок, а також розрізаної навпіл печеною картоплею, фаршированої анчоусами. Їжу подавали у великих мисках, і кожен міг брати стільки, скільки хотів. Це дозволяло вгамувати перший голод та залишало час для спілкування. Трапеза називалася по-шведськи smörgåsbord, від bord (стіл) і smörgås (бутерброд).

Згодом цей принцип  ліг в основу одного з найпоширеніших способів обслуговування гостей готелів та пасажирів вокзалів. Вираз «шведський стіл», ймовірно, затвердився під впливом оповідань мандрівників і письменників кінця XIX - початку XX століть. Ось так вони відгукувалися про це явище : «Довгий стіл був заставлений гарячими стравами й холодними закусками. Все це було надзвичайно чисто, апетитно і нарядно». Сучасний шведський стіл не має нічого спільного зі шведською кухнею. Від свого попередника він зберіг тільки сам принцип самообслуговування, який дуже зручний при великій кількості гостей або коли необхідно нагодувати за короткий час гостей великого готелю.

Це просто зручно.

Ви приходите на сніданок або обід і обираєте страви на свій смак. Типовий шведський стіл включає наступні складові: салат-бар (холодні закуски) і буфет (гарячі закуски, гарячі страви, десерт). Такий формат подачі страв цілком заслужено отримав популярність в ресторанах при готелях, оскільки це найшвидша форма обслуговування гостей, що надає можливість значно економити час відвідувачів: страви представлені вже готовими, чекати їх подачі з кухні не потрібно. Головна перевага шведської лінії в тому, що вона дозволяє гостю наочно оцінити меню, склад, консистенцію страви, запах й зовнішній вигляд. Ще одна перевага даного способу подачі в тому, що обсяг порції вподобаної страви обмежується тільки величиною тарілки.

Існує питання, яке хвилює кожного туриста: «скільки разів можна підходити до шведського столу?».

Ми можемо з упевненістю відповісти: «Та скільки завгодно!». Важливо, щоб на тарілці не нагадувала звалище. Адже це не естетично. Кожен похід до столу передбачає зміну тарілки. Не соромно підходити багаторазово, головне — не бігти та не штовхатися ліктями в надії швидше дістатися до вподобаного страви, дотримуватися черги, якщо вона є. А ось приходити в ресторан зі своєю їжею і напоями забороняється, так само як і виносити продукти за його межі. Якщо на виході з обіднього залу ви доїдаєте яблуко чи банан, ніхто не стане вам дорікати. А от якщо ж ви виносите целофановий пакет або контейнер, доверху засипаний різними стравами, то проблем вам не уникнути.

Наразі в Україні система «шведський стіл» стала настільки популярною, що її опановують навіть школи та офісні столові. В меню є кілька десятків страв, фрукти, овочі і легкі закуски. Найбільша в Україні готельна мережа Reikartz пропонує сніданки в форматі “шведський стіл”, які вже входять у вартість проживання незалежно від обраної категорії номеру. Забронювати готель можна на сайті Reikartz, а у курортах мережі можна ласувати «шведським столом» також на обід або вечерю. Смачного :)

 

Поділитися в: