img

Одеса ― сонячна, неповторна!

Дивовижне місто на Чорному морі, яке подобається без винятку всім. Коли чуєш ― Одеса, мимоволі спадає на думку, майже синонімічне словосполучення «такі да!».

По приїзду до Одеси не можна втрачати дорогоцінні хвилини, покладіть речі в своєму номері і швидше на пляж! На вулиці +30, світить сонце і морський бриз кличе до себе, а це означає, що Ви вже такі на морі, і Ваша подорож починається!

ПЛЯЖ

Першим у списку обов'язкового відвідування повинен стати найвідоміший пляж в Одесі — Аркадія. Він знаменитий своїми білосніжними шезлонгами, басейнами, великою кількістю атракціонів і спортивними зонами. Увечері Аркадія перетворюється на танцювальний рай. Тут відкриваються численні бари і клуби для любителів пуститися у нестримні веселощі і танцювати до світанку. Якщо ж Ви хочете насолодитися красою моря і білим піском в тиші, тоді вирушайте на 10 станцію Великого Фонтану. Саме тут, далеко від галасливої центральної частини міста, знаходяться пляжі, куди ходять місцеві мешканці. Доїхати до станції можна на 17 трамваї, який відправляється від зупинки Куликове Поле.

ПРИВОЗ

Пляж це добре, але не забувайте, що в Одесі дуже багато цікавого, тому ми пропонуємо кожен наступний день зробити несхожим на попередній. І ще однією точкою «must see» повинен неодмінно стати «Привоз». Напевно, немає такої людини, яка б жодного разу в житті не чула назви цього ринку або не читала анекдотів про нього. Історія «Привозу» бере свій початок з 1827 року, коли на Привозній площі був побудований величезний ринок, який затьмарив своїх прабатьків і став візитною карткою Одеси. З того часу ринок неодноразово добудовувався, удосконалювався і змінювався. Але, незважаючи на всі зміни, тут все ще можна відчути атмосферу справжньої Одеси. Не забувайте, якщо ви прийшли на «Привоз» — потрібно торгуватися, це приємно не тільки Вам, але і продавцям. Тільки тут можна купити найсвіжішу і найкращу рибу, а також стиглі овочі та фрукти!

ЦІКАВО!

Першобудівники міста чудово продумали «систему сполучених базарів», які пронизують історичний центр по осі Порт — Військова балка — Олександрівський проспект. Одним з полюсів проспекту служив так званий Грецький базар на Олександрівській площі (пл. Мартинівського), а іншим — Привозна площа. Між ними розташовувалися «іменні» і «етнічні» ряди, а також Старий базар, що тягнувся від Успенської і Великої Арнаутської. Привозна ж площа, самостійним ринком не була більшу частину всього XIX століття. По суті, «Привоз» був «відділенням» Старого базару, призначеним для торгівлі безпосередньо з коліс, а точніше — з возів, фур та іншого. Понад три чверті століття «Привоз» був досить брудним незаасфальтованим майданчиком, позбавленим будь-яких капітальних будівель. У другій половині XIX століття тут були дерев'яні лавки і балагани для торгівлі різними харчами, які здавалися Міською управою в оренду за допомогою «торгів». Надзвичайної потреби в кам'яних будівлях не було, оскільки в двох кварталах знаходилися «ешопи» Старого базару. Привозна ж — залишалася незабудованою, і це було цілком логічно, бо наявність великих корпусів скувала б «маневр» гужового транспорту, що і становив власне ПРИВОЗ.

ДЕРИБАСІВСЬКА

Відразу після візиту на «Привоз» вирушайте на прогулянку серцем Одеси, найкрасивішою вулицею, з якою пов'язана незліченна кількість анекдотів. Швидше на Дерибасівську, хоча ні, не поспішайте, ми ж в Одесі, тут ніхто не поспішає! У кожній країні і в кожному місті є вулиця, яка увібрала в себе всю долю міста, його історичне та культурне минуле. Вулиця, яка, ставши легендою, сама народжує легенди. У Києві — цеХрещатик, у Нью-Йорку — Бродвей, в Парижі — Єлисейські поля, а в Одесі, як Ви вже здогадалися — це Дерибасівська. Дерибасівська ділиться на дві частини. Перша — нічим не примітна, окрім пам'ятника самому де Рібасу. Друга — закрита для проїзду транспорту частина між Катерининською та Садовою. Ця половина вулиці і є таьсама Дерибасівська. Тут дуже важливо гуляти не поспішаючи, роздивляючись все навколо. Не забудьте зазирнути в «Пасаж» на Дерибасівській, 33. Колись їх в Одесі було чимало, зараз залишилося лише кілька. Цей «Пасаж» знають всі. Тут гарні скульптури і ліпнина на стінах. Не обійдіть увагою і Міський сад — це музей під відкритим небом. Тут встановлено пам'ятник-стілець роботи Гамбса, відомий затвором Ільфа і Петрова «12 стільців», а також лава Леоніда Утьосова. Обов'язково присядьте, поспостерігайте за течією життя, і, звичайно, не забудьте сфотографуватися на легендарному стільці. Зверніть увагу на Фонтан парфумів, який щогодини розпорошує замість води спеціально підібраний французьким парфумером Крістофом Лакареном ароматичний склад.

ЦІКАВО!

Спочатку вулиця Дерибасівська називалася Садовою.І зараз є в Одесі така вулиця, вона примикає безпосередньо до Дерибасівської і є її продовженням. Потім частину Садової вулиці назвали Гімназською, так як на ній була відкрита комерційна гімназія Вольсея. На початку XIX століття гімназія стала Рішельєвським ліцеєм, але вулиця все ще традиційно іменувалася Гімназською, а в 1811 р її перейменували на честь Йосипа де Рибаса. Відважний воєначальник, двічі поранений в боях під Ізмаїлом, який втратив праву руку, він близько трьох років був градоначальником Одеси. Після революції 1917 р вулицю кілька разів перейменовували, спочатку імені Лассаля, потім Чкалова, але одесити наполегливо називали її Дерибасівською, і ніякі інші назви не приживалися. Румуни повернули їйісторичну назву в 1941 р.

ТЕАТР ОПЕРИ І БАЛЕТУ

Одеса дивовижна у всьому, і ще одне місце, обов'язкове до відвідування — театр Опери і Балету. Він входить в рейтинг найкрасивіших театрів Європи. І, безумовно, подивитися якусь виставу — один з пунктів «must do» в Одесі. Перегляньте репертуар, придбайте квитки — і приємний вечір Вам гарантовано! Ціна відвідування цієї пам'яткискладе 250-300 грн, безумовно, на деякі вистави вартість відвідування може бути іншою, тому ми радимо усі деталі уточнювати заздалегідь за телефонами театру або по електронній пошті.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ТЕАТР:

1. Перше урочисте відкриття театру відбулося 10 лютого 1810 р. Проект будівлі розробляв італієць Франческо Фраполлі. Це один з трьох його проектів. Перший в Мілані, другий в Чернівцях, а третій —в Одесі.
2. Ці рядки O.С. Пушкіна про Одеський Оперний театр:
«Но уж темнеет вечер синий,
Пора нам в оперу скорей:
Там упоительный Россини,
Европы баловень — Орфей».

3. У 1873 році, через 64 роки після відкриття, театр був повністю знищений пожежею.
4. З моменту пожежі до закладки першого каменя в новий фундамент пройшло майже 11 років.
5. На роботи було витрачено 1,5 мільйона рублів, що є колосальною сумою для того часу.
6. Відкриття нового театру відбулося 1 жовтня 1887 року.
7. Після Жовтневої революції одеський театр став державним, а в 1926 році отримав статус академічного.
8. У роки Великої Вітчизняної війни частина творчих працівників була евакуйована, артисти неодноразово виїжджали в діючу армію, де дали близько 150 концертів.
9. У 2007 році Одеський академічний театр Опери і Балету був удостоєний статусу «Національний».
10. На постійній основі проводяться екскурсії по театру з відвідуванням музейної експозиції.

ПОТЬОМКІНСЬКІ СХОДИ

Побувати в театрі і обійти увагою ще одне дивовижне місце Одеси — Потьомкінські сходи — просто неможливо. Як тільки не оспівують їх в своїх творах класики пера, монументальні сходи спрямовуються прямо у небо. Вони є дійсно унікальною спорудою, це найбільші сходи в Україні, вони входять до десятки найкрасивіших сходів Європи і до числа найбільш знакових пам'яток країни.Строгі та прекрасні у своїй вишуканій простоті, ці сходи довгий час не мали офіційного найменування. І лише в кінці 50-х років за ними закріпили назву, яка принесла їм світову популярність. Багато хто помилково вважає, що Потьомкінські сходи зобов'язані своїм ім'ям знаменитому фавориту Катерини II, який насправді має лише непряме відношення до назви цієї пам'ятки. Сходи стали іменувати Потьомкінськими після виходу в світ легендарного фільму Сергія Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін». Потьомкінські сходи були спроектовані в 1825 році архітекторами Авраамом Мельниковим, Франческо Боффо і Потьє, звели ж їх лише 15 років потому. Сходи спочатку налічували рівно 200 сходинок, а побудовані вони так, що їх основа значно перевищує по ширині верхню частину.В результаті застосування цієї хитрості, при погляді на них зверху вниз, не створюється звичайної ілюзії звуження, а якщо дивитися на сходи знизу, то їх ступені здаються нескінченними! У Потьомкінських сходів вас зустріне відомий герцог де Рішельє, якого вважають засновником Одеси. Обов'язково сфотографуйтеся біля пам'ятника, а якщо ви вперше в Одесі, то ще й не забудьте загадати бажання!

ПРИМОРСЬКИЙ БУЛЬВАР

В оточенні чарівних чинар, Приморський бульвар виглядає як старий вельможа. Ми радимо прийти сюди рано вранці, годині о шостій, сісти на лавочку і спостерігати... Ви побачите, як прокидається місто, як у доках починають шуміти крани, як пароплави заходять в порт і сигналять, як розмовляють моряки між собою, як відкриваються крамнички і кафе . Повз Вас обов'язково пройдуть дві жінки, які будуть розмовляти між собою по-одеськи. Ви побачите, як одесити прогулюються вранці з собаками, або просто гуляють, отримуючи насолоду від чудового літнього ранку. Насолодіться сповна і Ви, бо ранок в Одесі пахне морем, спокоєм і безтурботністю.

ОДЕСЬКІ КАТАКОМБИ

Якщо в Вас таки живе дух дослідника, ми наполегливо рекомендуємо Вам відправитися у захоплюючу екскурсію Одеськими катакомбами. Не забудьте захопити з собою теплий одяг! Це заплутані і найбільші в світі підземні лабіринти. Катакомби простяглися під Одесою і її передмістями на 2,5 тис. км., в деяких місцях їх глибина досягає 100 метрів. Досить велика частина катакомб — це колишні каменоломні. Зараз одеські катакомби — це ціле підземне місто з великою кількістю входів і виходів. До сих пір повна історія одеських катакомб не досліджена. У Вас є прекрасна можливість відкрити для себе таємниці підземної Одеси.

SHABO

По завершенні насиченого відпочинку на березі Чорного моря ми пропонуємо Вам відправитися за новими враженнями в унікальне, ні на що не схоже місце — виноробний комплекс «Шабо». Він знаходиться в Одеській області в селищі з однойменною назвою Шабо. Ви відкриєте для себе новий світ, центр сучасного виноробства, винної культури і традицій, які були закладені на цій території ще 2,5 тис. років тому. Ми гарантуємо Вам, що емоціями від побаченого Ви будете ще довго ділитися зі своїми друзями і знайомими, а свою одеську відпустку запам'ятайте назавжди. Центр культури вина «Шабо» об'єднує діюче високотехнологічне підприємство, стародавні винні підвали, дегустаційний зал, експозиції сучасного скульптурного та архітектурного мистецтва, а також унікальний Музей вина і виноробства.

Дізнатися детальніше про графік екскурсій і вартості можна на офіційному сайті Shabo (http://shabo.ua)

 

Поділитися в: