img

Незвичні Черкаси

Досить затишні та спокійні Черкаси, які своїми спальними кварталами ніби огородили усіх мешканців від метушні все ж не припиняють дивувати. Це місто, яке не зупиняється та продовжує творити свою унікальну історію. До вашої уваги, декілька цікавих місцин, які будуть знахідкою вже давно бувалим туристам.

1. Унікальний музей однієї книги

На перехресті вулиць Хрещатик і Байди-Вишневецького знаходиться старовинна будівля, історія якої напряму пов’язана зі створенням єдиного у світі музею однієї книги — славетним Кобзарем. У далекому 1859 році у цьому будинку мешкала родина купців Цибульських. Факти говорять про те, що під час останнього візиту Шевченка в Україну, його було взято під арешт та направлено до Черкас, де він мусив чекати на свій вирок. І саме сім’я Цибульських вирішила облегшити долю поета й перевезти його на час утримання до свого помешкання, давши хабара місцевому поліцейському. Однак, музей вже було створено за радянських часів на честь 160-річчя з дня виходу книги в Петербурзі у 1989-му році. Експозиція музею тематично розділена на три зали, де зберігаються раритетні видання творів Шевченка, й навіть перше видання збірки 1840-го року, історичні документи та новітні переклади «Кобзаря» майже на 140 мов світу.
Адреса: вул. Байди­ Вишневецького, 37
 

2. Єдиний у Європі буддійський храм

Не так давно, з 1990 року, на Дніпровських пагорбах Черкащини височіє єдиний у Європі буддійський храм «Білий Лотос». Досить молода святиня вже має свою незвичайну історію. При будівництві храму, формуючи фундамент, робітники випадково натрапили на цікаву знахідку — древню статуетку воїна в шоломі, зроблену із неземних металів. Знавці поговорюють, що саме з наших місцевостей бере початок рід батьків останнього Будди і навіть в дослідницьких матеріалах знайдено запис про те, що 5 000 років до н.е. на території сучасного Черкаського озера був острів, на котрому вже існував буддійський храм. Нинішня святиня ж є прообразом буддійського храму в Лаосі. У храмі проводять філософські навчання та пізнавальні екскурсії, навчають поводженню з холодною зброєю та бойовим мистецтвам.
Адреса: узвіз Івана Франка, 4
 

3. Свято-Михайлівський кафедральний собор

Кафедральний собор по праву вважається найбільшим православним храмом в Україні. Його було зведено та освячено у 2002 році за проектом митрополита Черкаського і Канівського Софронія (Дмитрука) у візантійському стилі, а будівництво тривало майже 10 років. Храм заввишки понад 72 м у своїх стінах може прийняти одночасно до 12 тисяч осіб. Раніше на місці собору стояли Цвинтарна Успенська церква і храм-пам'ятник святого великомученика Георгія Побідоносця, збудовані у 1916-1917 роках для загиблих на фронтах 1-ї світової війни. Ця ділянка була найбільшим міським цвинтарем тих часів, де ховали людей всіх віросповідань.

Адреса: вул. Ільїна, 212
 

4. Долина Троянд на березі Дніпра

Долина Троянд — улюблене місце усіх жителів міста, через просторі алеї, зелені насадження та широкий Дніпр. Свою цікаву назву паркова асамблея отримала саме через велику кількість насаджень цих квітів, але, на жаль, з часом, троянди у парку зустрічаються усе рідше. Проте, похизуватись все ж є чим. До особливостей парку можна віднести величезний бронзовий сонячний годинник, у виді птаха, діаметром 15 метрів. Його встановлено у 2012 році. В якості годинникової стрілки виступає великий журавель, а замість цифр — дванадцять стільців як алюзія на легендарний роман Ільфа і Петрова.

Адреса: транспортна зупинка «Долина троянд»

 

 
 
 
Поділитися в: