img

10 речей, які потрібно зробити у Венеції

Венеція – місто, яке неможливо забути, коли вже одного разу побував в ньому. Вночі воно схоже на утопію – образ ідеального, спокійного світу. В його вузьких вуличках можна сховатися, загубитися та забути самого себе. Воно заворожує мандрівників своєю помпезною красою та розкішшю. Одного разу побувавши тут, йому не шкода подарувати своє серце.

1. Оселитися в історичній частині

Якщо думаєте заощадити, оселившись на материку, то ця ідея однозначно буде коштувати вам розчарування. Адже материкова Венеція – це не те місто, яке ви мріяли побачити: щоб дістатися до історичного центру, доведеться подолати не один кілометр.
Готелів у Венеції багато, буквально на будь-який гаманець. В середньому, за двомісний номер у чотиризірковому готелі просять від 100 євро за добу. Трохи дешевше обійдеться оренда квартири – 80-90 євро за добу. Але будьте готові до того, що венеціанська гостинність не завжди залишає про себе приємне враження. Наприклад, жадібний власник може взяти з вас міський податок, який в кілька разів буде перевищувати таксу, а також вимагати штраф в розмірі сотні-двох за пізній заїзд.
Якщо вам так вже шкода віддавати велику суму за комфортний простір та боязко зіткнутися з  несумлінним господарем оселі, придивіться до хостелів  та гостьових будинків: за 30-40 євро за добу можна переночувати в загальній кімнаті, а за 60-70 можна орендувати кімнату для двох з загальною ванною.

2. Поблукати вузькими вуличками

Ні в якому разі не купуйте у Венеції туристичну картку! Краще навіть якийсь час не користуватися навігатором. Річ у тому, що відмовивши собі в привілеї щохвилини знати про своє місцеперебування, ви почнете отримувати справжнє задоволення від прогулянки та сповна зможете відчути атмосферу цього прекрасного, романтичного міста. Не бійтеся заблукати в його лабіринтах або потрапити в тупик, – вибратися звідти досить легко. Краще розслабтеся та дозвольте собі неспішно побродити вузькими вуличками, перетинаючи невеликі канали по мініатюрних містках.
Порада: якщо великий готель або хостел знайти труднощів не складе, то ось квартиру в маленькому закутку легко випустити з уваги. Після заселення відзначте на google-карті свою домашню адресу, щоб потім не витрачати багато часу на її пошуки.

3. Повечеряти у справжній тратторії

Хочете відчути шарм «маленької Італії»? Відмовтеся від відвідування великих, а тим паче, мережевих ресторанів на центральних вулицях, біля Гранд-Каналу. Там ви не знайдете нічого, крім надзвичайних цін, з'юрмлених туристів та зарозумілих поглядів офіціантів.
Відійдіть від центру, вглиб міста, якомога далі від туристичних стежок і розкішних пам'яток. Адже саме там живе «душа Венеції», із її харизмою, завзятим сміхом, проникливими розмовами місцевих жителів та неймовірно смачною домашньою кухнею. Запам'ятайте: чим менше урочистої помпезності, тим гостеприїмніше заклад та смачніше їжа.

4. Прогулятися нічним містом

Хочете побачити справжню Венецію? Без натовпів туристів, гомону продавців сувенірів, сміттєзвалищ на кожному розі? Відправляйтеся гуляти ввечері, не раніше десятої години. Ви будете здивовані, коли ближче до півночі на вулицях цього галасливого, переповненого людьми міста, ви не побачите ні душі. Всі центральні пам'ятки, маленькі подвір'я та навіть самі площі – все це ви знайдете порожнім, але як ніколи живим та вільним. Саме вночі можна побачити і по-справжньому відчути, наскільки гарний Палац Дожів, яка велична площа Сан-Марко, що надихає,  неймовірні види з Мосту Конституції. Та й мозаїки собору Святого Марка куди зручніше буде розглянути поблизу, під світлом нічних ліхтарів.

5. Послухати концерт в Ла Феніче

La Fenice (в перекладі з італійської – «фенікс») – духовний центр італійської опери та один з найулюбленіших у світі оперних театрів, який двічі піднімався як фенікс із попелу – перший раз після пожежі 1774 року та другий після судових баталій. Останній раз він відродився у 2004 році, щоб знову надихати публіку симфонічними концертами, оперою та балетом.
Подбайте про квитки заздалегідь (краще – ще до поїздки), бо в день чергової прем'єри їх вже не буде в наявності. І пам'ятайте, що жодну подорож романтичною Венеціанською лагуною не можна назвати до кінця завершеною без чудової музики Вівальді в розкішній бароковій атмосфері.

6. Подивитися Сан-Марко на світанку

Не полінуйтеся встати заради такого дива трохи раніше, ніж звикли! Візьміть з собою каву та повільно прогуляйтеся порожнім містом до площі: в цей час тут не буде жодного туриста, лише фотографи-опівнічники та сонні місцеві.
Світанок у Венеції можна дивитися з 5 ранку. Оберіть собі місце на набережній або на одній із лавок біля Палацу Дожів та приготуйтеся насолоджуватися красою найніжніших небесних фарб. Відчуйте цей свіжий аромат моря та водоростей, почуйте приглушений передзвін, простежте за тим, як глибокий матовий болотно-синій колір води забарвлюється золотисто-червоними переливами. Спостерігайте за тим, як сонне місто поступово заливається сонцем та наповнюється  бурхливим життям.

7. Потрапити на дзвіницю старовинної католицької церкви

У Венеції багато неймовірно гарних старовинних церков, але вкрай мало з них збереглися в первозданному вигляді. Більшість були відновлені або перебудовані, але вони не стали менш привабливими.
Якщо ж ви допитливі та віддаєте перевагу шукати пригоди в будь-якій точці світу, пройдіться опівдні вздовж Гранд-Каналу та зайдіть в один із католицьких храмів. Іноді музейні доглядачі (в залежності від кількості охочих та їх відношенню до місцевих пам'ятників культури) можуть показати туристу не тільки загальнодоступні пам'ятки, а й закриті для відвідування місця. Якщо пощастить, вам вдасться розглянути зблизу не тільки розкішне внутрішнє оздоблення, а й спуститися в старовинні підвали і навіть спробувати піднятися на дзвіницю, щоб подзвонити в дзвони. З останнім будьте особливо обережні: сходи в цих вежах настільки старі, прогнилі та напівзруйновані, що оступитися та впасти не складе труднощів.

8. Пройти «по слідах» Джакомо Казанови

Відомий спокусник та авантюрист залишив величезний відбиток в історії Італії XVIII століття, тому проігнорувати його особистість, приїжджаючи до Венеції, досить складно. Адже саме тут починається неймовірна пригода, завдовжки в ціле життя.
Щоб пройнятися атмосферою тих часів, не обов'язково записуватися на екскурсію або шукати гіда. В інтернеті опубліковано кілька безкоштовних аудіогідів, які підкажуть вам з чого почати, прокладуть маршрут по місту та розкажуть про кожну пам'ятку з життя Казанови окремо.

9. Спробувати італійське морозиво

Італійське морозиво – одне з найсмачніших ласощів у світі. Тут воно готується з натуральних інгредієнтів та має, щонайменше, 40 різних смаків.
Якщо ваша прогулянка по місту затягнулася, а всі ресторанчики вже заповнені, купіть кілька кульок та відпочиньте біля театру Ла Феніче або на сходинках одного зі старовинних храмів.

10. Проїхатися на вапоретто

Вапоретто – це єдиний міський громадський транспорт Венеції, чимось схожий на звичайний автобус, тільки водний. Вартість квитка на одну поїздку буде в 10 разів менше, ніж поїздка на гондолі, тому, якщо ви хочете добре заощадити – робіть вибір на користь саме цього транспорту.
Поїздка на вапоретто уздовж венеціанських варта того, щоб придбати кілька квитків. Всього в місті майже 200 каналів загальною довжиною 40 км та 446 мостів. Всі будинки стоять на палях, тому здалеку здається, ніби-то вони ростуть на воді. Особливо гарні будівлі вздовж Гранд-Каналу – найголовнішого та довгого каналу Венеції, де зосереджене майже все міське життя. Тут і палаци, і найзнаменитіші мости, і старовинні пам'ятки архітектури. В цілому, за 20-30 хвилин водної прогулянки ви зможете перетнути все місто і вдосталь насолодитися його мальовничими краєвидами.

© Євгенія Гнуча
Marketing Manager
Reikartz Hotel Group

Поділитися в: