img

Турбота про екологію в готельній сфері. Досвід компанії Reikartz

В Україні все популярнішою стає тема збереження екології. І дедалі частіше відомі компанії своїм прикладом залучають суспільство до усвідомлення важливості збереження навколишнього середовища.

Серед готельно-ресторанної сфери такі теж існують. Наприклад, корпорація Hilton Worldwide повідомляє, що з 2009 року внаслідок економії електроенергії та води, а також утилізації відходів заощадила 53 млн доларів.

Вісім із десяти готелів Hyatt вже включилися в процес вторинного перероблення відходів.

Готель Proximity Hotel, Грінсборо, Північна Кароліна. Готель, який добивається вищого рівня визнаної системи сертифікації екологічних будівель. Сонячні батареї забезпечують нагрівання 60% гарячої води в готелі, а при гальмуванні кабіни ліфта виробляється електрика, яка потім використовується при підйомі.

Найбільша готельна компанія в Україні — Reikartz, теж не стоїть осторонь та долучається до захисту навколишнього середовища.

Які проекти вже було втілено компанією, та на що очікувати у майбутньому нам розповість заступник операційного директора, керівник відділу хаускіпінг — Оксана Янюк.

Оксано, розкажіть, будь ласка, що стало поштовхом для компанії у підтримці збереження навколишнього середовища?
Досвід міжнародних компаній надихає нас та мотивує розвиватись. Ми є найбільшою готельною мережею в Україні, тому маємо свого роду показувати приклад для інших представників індустрії.

Розкажіть про першу ініціативу? Чи важко її було реалізувати?
Ми почали з непростих, але важливих кроків – зменшення відходів та викидів у природу. Що ми зробили: перейшли від міні косметики в маленьких пляшечках (сошетках) до використання дозаторів. Дозатор дозволяє нам зменшити відходи пластику. Адже замість того, щоб використати та викинути у смітник тюбики від гелю для душу, наш гість просто робить декілька натисків на дозатор і отримує той самий об’єм засобу без зайвих викидів пластикової тари.

Використання листового паперу дозволяє зменшити відходи паперу (вирубку лісу), тому що листовий папір можна використати до останнього листа, в той час як рулонний необхідно міняти коли на котушці ще є залишок.

Ми також вирішили залучити наших гостей до захисту навколишнього середовища, та приєднались до європейської ініціативи по зменшенню викидів мийних засобів у стічні води. У кожному номері ми розмістили повідомлення для наших гостей щодо раціонального використання рушників. Таким чином, якщо гість хоче щоб їх замінили – кладе рушники на підлогу. Якщо гість залишає їх на гачках чи полицях – це означає, що вони будуть використані повторно, тобто ми не будемо використовувати та викидати у стічні води додаткову хімію. Таким чином ми разом зменшуємо забруднення довкілля.

Безумовно, не можливо говорити про екологію, не зачіпаючи тему мийних засобів. Компанія Рейкарц використовує для прання високоякісні безфосфатні засоби одного з лідерів ринку – «Еколаб». Також ми користуємось професійними концентрованими мийними засобами інших європейських виробників, з відповідними санітарно-гігієнічними висновками. Це дає нам можливість, знову ж таки, зменшити викиди пластику шляхом розведення концентратів за допомогою дозувальних систем, а також зменшити викиди шкідливих фосфатів.

Reikartz Hotel Group найбільша готельна мережа в Україні, чи дійсно кожен готель мережі долучився до нововведень і як вдається це контролювати?

Наразі, майже кожен готель долучився до усіх нововведень, або вони на їх стадії впровадження. Ми самостійно забезпечуємо наші готелі усіма засобами для «екологічної» роботи завдяки централізованим договорам постачання, тому контроль здійснювати досить легко.

Чи є у планах продовжувати розвивати екотематику у майбутньому? Поділіться ідеями
Звісно, у майбутньому ми б хотіли максимально знизити викиди пластику та інші відходи у готелі. Проте, не лише ми маємо бути готові до цього, але і наш Гість. Адже відмова від пластикових пляшечок міні-косметики, капців, поліетиленових пакетів та інших дрібниць, які утворюють велику частину щоденних синтетичних відходів — перш за все може не сподобатись кінцевому споживачу.
На сьогодні наші готелі з ентузіазмом працюють у напрямку роздільного збору сміття та здачі на перероблювання таких відходів як папір, скло, жири, лампочки, метали.

Екологічна свідомість це важливий аспект сьогоднішнього суспільного життя. Насправді, оберігати та збагачувати природу, не так важко, іноді достатньо змінити декілька щоденних звичок!

Поділитися в: