img

8 фактів про професію офіціанта: що правда, а що брехня?

Ресторанний світ сповнений байок, міфів та легенд, які передаються із вуст до вуст вже багато років та записуються на підсвідомості. Reikartz Blog вирішив згадати найпоширеніші легенди, пов'язані з цією непростою професією, щоб спростувати їх або ж підтвердити.

 

№ 1: Офіціанти не люблять працювати на шведській лінії та банкетах?
— Брехня.
Є офіціанти, які воліли б працювати тільки по «а la carte». Це поширений формат обслуговування у всіх ресторанах. Однак, якщо офіціант приєднується до команди в готелі, його робота передбачає такі формати обслуговування, як «шведський стіл» та «банкет». Такі формати дають багато плюсів для співробітників. Наприклад, кінець робочого дня опівдні та ще багато інших профітів :-)

№ 2: Чайові офіціанта більше ніж його зарплата?
— Брехня.
Чим якісніший сервіс отримує гість, тим більш щедро він готовий за нього віддячити. Завжди є можливість отримувати хороші чайові, не просто виконуючи свою роботу від А до Я, а вкладаючи в це душу, щиро піклуючись про комфорт оточення. З таким підходом бажання гостей нагородити офіціанта за чудовий час значно збільшується. Тільки ось щедрі чайові – це велика рідкість. В основному офіціанти розраховують тільки на свою зарплату.

© Юлія Яременко


 

№ 3: Офіціант проводить у середньому 12 годин на ногах?
— Правда.
Потрібно враховувати багато факторів. Наприклад, якщо людей в залі небагато й робота неінтенсивна, то фізично три дні зміни по 12 годин простояти майже нереально. Все одно будуть моменти, коли ногам знадобиться відпочинок. Втома нікуди не дінеться.
Але, якщо офіціант працює в дні підвищеної завантаженості залу (вихідні, наприклад), то це цілком реально. Я навіть сказав би, що в основному так й відбувається. Але для цього потрібна практика. Фокус виконується професіоналами, тому не намагайтеся повторити це самі :)

№ 4: Офіціант – проста професія, якої може навчитися кожен?
— Брехня.
Так можуть думати всі, хто ніколи не працював у сфері обслуговування. У мене багато друзів, які думали так само, поки я їм не пояснив всі тонкощі.
Офіціант –  професія, яка підійде людині певного складу характеру. Тут потрібно й миролюбність, й терпіння, й альтруїзм.
 Для того, що б гість приходив знову й знову, потрібно враховувати безліч чинників, потрібно відчувати, що саме гість бажає в даний момент. Це не так просто, як може здатися на перший погляд. Плюс до всього, якщо ти не стресостійка людина –  краще й взагалі не думати про таку професію. В роботі офіціанта гість завжди правий, але не завжди хороша людина.

© Андрій​ Сиротенко ​​​​​​


 

№ 5: Офіціант може запам'ятати до 10 страв з додатковими побажаннями, не використовуючи при цьому блокнот?
— Брехня.
Навіть добре знаючи меню та правильно розподіляючи інформацію в своїй голові, це практично нереально. Можна звичайно скористатися маркерами – такими, як колір одягу, особливі риси обличчя і т.д., щоб запам'ятати, хто яке блюдо замовив. Але, це можна зробити, коли у тебе в голові немає сторонніх думок та турбот. А коли відвідувачів багато, то на це просто не вистачає часу. 
Але я б радив носити з собою блокнот та записувати все туди, щоб уникнути непорозумінь та помилок. Гості завжди повинні йти задоволеними.

№ 6: Навіть якщо на столику стоїть табличка «резерв», за нього все-таки може сісти гість?
— Правда.
Звичайно, тут аналогія з Матадорами: гості реагують на червону (бордову) табличку «Резерв». Навіть якщо всі столи у ресторані вільні, багато сідають виключно за цей самий стіл з табличкою.

© Віталій Власюк


 

№ 7: Надлишки піни з пива, потім, коли вона осяде, також продають?
— Брехня.
При регулярному прибиранні устаткування та вмілому розливі пива, зайвої піни ніколи не залишається.

№ 8: Офіціанти борються між собою за великі столи?
— Брехня.
У кожного офіціанта своя зона обслуговування, яку змінюють кожну зміну. Відповідно, боротьби за великі столи бути не може.

© Яна Чуприна

Поділитися в: