img

Готелі та зірки, як розрізнити

Для досвідченого мандрівника знання «зірок» готелів – велика допомога. Навіщо шукати фітнес-зал у місті, якщо готель пропонує це своїм гостям безкоштовно. Чи тягнути з собою величезний фен та праску, а вони будуть в номері.

А що казати про туристів-початківців? Приваблива пропозиція з «п'ятизірковим готелем» діє на них, як червона ганчірка на бика – вони одразу за неї хапаються, замість того, щоб розібратися, що ж означають ті «зірки». А потім, коли заїжджають до готелю розчаровано вигукують: «Це 5 зірок?»

Всім відомо, що класифікація готелів позначає якість та рівень обслуговування, які надають в готелі та відрізняється кількістю привласнених «зірок», від 1 до 5.

Незважаючи на старання Всесвітньої туристичної організації систематизувати й привести до спільного знаменника основні вимоги щодо присвоєння готелям тієї чи іншої кількості зірок, доки не тільки в усій Азії та Європі, але й в окремих країнах стандарти різняться.

У 2009 році на конференції професійного об'єднання європейських рестораторів і готельєрів HOTREC був запропонований перелік принципів класифікації готельних послуг з 21 пункту. Нині існує уніфікована система сертифікації готелів Hotelstars Union, якої дотримуються в 15 країнах Європи, серед яких — Чехія, Угорщина, Австрія, Бельгія, Німеччина, Латвія, Литва, Данія, Греція та ін.

Отже, розберімося з цією «зірковістю». В Україні є чіткі вимоги, яким повинні відповідати готелі кожного типу відповідно до Закону України про туризм та Національного стандарту, згідно Постанови № 803 від 29 липня 2009 р. Кабінету міністрів України.

Готелі 1 «зірки» розраховані на невибагливу публіку, тих, кому потрібен тільки нічліг та душ. Це, однак, не означає, що готелі категорії 1 «зірки» погані. Нерідко вони розташовані в центральній, старовинній частині міста. Основні вимоги:
- окремі входи для відпочиваючих та персоналу готелю;
- паркування, передбачає кількість місць, що дорівнює 20% або вище від кількості номерів;
- в будинках заввишки понад три поверхи повинен бути ліфт;
- санвузол (ванна/душ, туалет) повинен бути не менш ніж 25% від загальної кількості номерів, а також санвузол повинен бути на кожному поверсі готелю;
- кількість одномісних і двомісних номерів має становити не менше 60% від усіх номерів;
- в адміністратора повинні бути передбачені зони відпочинку та очікування;
- площа одномісних номерів – 8 кв. метрів, двомісних – 12 кв. метрів;
- комплект постільних речей і постільної білизни: матрац і наматрацник, 2 подушки, ковдра, додаткова ковдра, покривало на ліжко, простирадло, підковдра, наволочка; не менше 2 рушників на кожного гостя;
- килимок біля кожного ліжка (по обидві сторони) у разі відсутності килима або килимового покриття на підлозі; килимок на підлозі в санвузлі;
- тумбочка (столик) біля кожного спального місця, вішалка для верхнього одягу і головних уборів;
- стільці або інші меблі для сидіння (по одному на кожного гостя, але не менше двох в номері);
- стакани для кожного гостя, стіл або письмовий стіл, телевізор на вимогу гостя.

Готелі 2 «зірки» ближчі до «однозіркових», ніж до «тризіркових». У таких готелях крім всіх вищевказаних вимог повинні також бути присутніми:
- ресторан або кафе (для готелів з кількістю понад 50 номерів);
- багатокімнатні номери або можливість з'єднання декількох номерів за такої необхідності;
- наявність санвузла, як мінімум, в половині номерів;
- кількість одне/двомісних номерів має становити не менше 80% від усього номерного фонду.

Готелі 3 «зірки» – найчисленніша та «яскрава» за складом категорія. Сюди входять і рядові готельні комплекси, готелі великих і дрібних мереж, незалежні готелі та цікаві дизайнерські готелі. Для більшості туристів, це найзручніший з точки зору співвідношення ціна-якість варіант. Крім зазначеного набору послуг готель повинен запропонувати:
- конференц-зал, обладнаний необхідною апаратурою;
- паркування або гараж, розраховані на кількість місць, що складають не менше 20% від номерного фонду;
- перукарню; бар/ресторан;
- в готелях цього класу всі номери повинні бути обладнані санвузлами;
- всі тільки одномісні номери (площа 10 кв. м) або двомісні (14 кв. м);
- не менше 3 рушників на кожного гостя (крім готелів 4*, 5*);
- банна шапочка на кожного гостя;
- кольоровий телевізор у кожному номері.

Про цю категорію більш детально розповідає Оксана Янюк, заступник операційного директора компанії Reikartz Hotel Group: «У нашій мережі не випадково більшість готелів відповідають саме категорії 3 «зірки». Ми провели аналіз ринку готельних послуг, оцінили потреби корпоративного та бізнес сегменту, та прийшли до висновку що в Україні необхідно розвивати готелі з оптимальним співвідношенням ціни, якості, розташування та переліку послуг.

Розгляньмо, що ж потрібно нашому гостю, який приїжджає в інше місто?

Перш за все це хороша локація, готелі розташовані у центрі міста чи близько до вокзалу, транспортної розв’язки, в курортному районі.

Другий фактор – це комфортний номер, оснащений усім необхідним: плазмовий ТВ, міні-бар, міні-сейф, кондиціонер, телефон, фен, повний санвузол у кімнаті, чиста та якісна постільна білизна, банні засоби, тапки, посуд, інформаційні матеріали. Дуже важливо забезпечити постійний та безкоштовний доступ до мережі WI-Fi, трансляцію популярних каналів, в тому числі футбольних.

Третій фактор – це потреба в харчуванні. Тризіркові готелі передбачають наявність закладу харчування – ресторану або кафе, надання сніданків. Для зручності наших гостей мережа Рейкарц надає сніданки у форматі «шведський стіл», що дає можливість самостійно обирати страви та їхню кількість. А сам сніданок уже входить у вартість номеру.

Не менш важливим фактором являється і відпочинок людини у готелі. Тризіркові готелі згідно ДСТУ 42-69 передбачають можливість користуватись перукарнею (від 50 номерів), наявність конференц-залу, побутового приміщення, камери схову чи сувенірного магазину. Також вони повинні забезпечити щонайменше два об'єкти з перелічених далі: плавальний басейн, сауна, тренажерний зал, солярій, масажна, спортивний зал. Ну і звісно, кожен гість хоче отримати чудовий сервіс, привітний персонал, якісні послуги.

Щоб надавати високий рівень сервісу наш персонал проходить щомісячні навчання, тренінги, перевірку знань, для працівників стійки рецепції обов’язковим є володіння англійською та ще однією іноземною мовою. Разом з тим ми ніколи не обмежуємось вузькими рамками стандартів. Ми високо оцінюємо відгуки та пропозиції наших гостей, аналізуємо та прислуховуємось до них, що дає нам можливість покращувати рівень надання послуг та розширювати їхній перелік».

Готелі 4 і 5 «зірок», безперечно, надають максимальний рівень комфорту і найширший спектр послуг. Якщо ваша мета заощадити, шукайте готель 4 «зірки» зручного розташування – відмінності 4 «зірок» від 5 незначні.

У готелях 4 «зірок», в доповнення до попередніх послуг повинні бути:
- сауна та косметичний кабінет;
- ресторан з декількома залами;
- площа одномісних номерів 16 кв. метрів, двомісних – 20 кв. метрів;
- ванна (не душова кабінка) в санвузлах;
- килим або килимове покриття підлоги;
- крісло для відпочинку (щонайменше два на номер) або м'який диван;
- не менше 4 рушників на кожного гостя;
- фен для сушіння волосся;
- набір посуду для питної води, чаю та міні-бару;
- журнальний столик;
- письмовий стіл зі стільцем або робочим кріслом.

У готелях 5 «зірок», крім усіх попередніх обов'язкових вимог, повинні надати відпочиваючому:
- басейн з сауною;
- медпункт;
- нічний клуб;
- площа одномісних номерів – не менше 18 кв. метрів, двомісних – від 25 кв. метрів;
- банний халат та банні капці на кожного гостя;
- міні-сейф у кожному номері.

Зрозуміло, що рівень зручностей залежить не тільки від «зірковості» готелю. І ціна, не є гарантією того, що той чи інший сервіс буде надано на вищому рівні. Багато що залежить від готовності менеджерів готелю піти назустріч. При виборі потрібно відштовхуватися від тих критеріїв, які важливі особисто вам – наприклад, розташування в старій частині міста, доступність громадського транспорту або наявність поруч ресторанів. Готель, який відповідає вимогам мандрівника, – найкраща гарантія гарного відпочинку або вдалого відрядження!

Джерело: сайт infotour.in.ua

Поділитися в: