img

Чому грузинська кухня так популярна по всьому світу?

«…Мы были в Грузии. Помножим
Нужду на нежность, ад на рай, 
Теплицу льдам возьмем подножьем
И мы получим этот край».

Борис Пастернак

 


Кажуть, що в Грузію неможливо не закохатися. Одного разу побувавши в цій гостинній і доброзичливій країні, мандрівники прагнуть повернутися, щоб знову поринути в «сонячну» атмосферу, насолодитися гостинністю її жителів і спробувати якомога більше традиційних страв з величезною палітрою смаків.

Національна грузинська кухня — це складний симбіоз культури і мистецтва. Вона є частиною сімейних традицій і яскравою пам'яткою країни, а також відрізняється різноманітністю і ситністю. Її основа — це трави, зібрані за особливими правилами. З трав народжуються складні суміші, які і надають стравам яскравий, пряний і автентичний смак. Звучить смачно, чи не так?

У чому ж головна причина, чому грузинська кухня — це тренд сучасності? І чому її популярність з кожним роком тільки зростає?

Відповісти на це питання допоможе Директор міжнародного напрямку F&B Reikartz Hotel Group — Харальд Шьостром, який побував в центрі подій «Місяця грузинської кухні» — спеціального заходу в гастропабі Tidbloms в місті Ґетеборг.

 

Харальд, розкажіть про те, як проходила підготовка до заходу?
Підготовка почалася в березні. Насамперед потрібно було визначити дати заходу, зіставивши їх з розкладом шеф-кухаря кафе «Стумарі» з міста Суми — Темуром Ніканові. Саме він повинен був очолити захід і консультувати нас на всіх етапах організації.
Другим кроком стало завдання — зрозуміти, на що очікуватимуть гості ? А це, перш за все, грузинські страви та вина. У Schuchmann закупили 7 видів вина (136 пляшок). Весь наступний тиждень ми з Темуром  займалися доопрацюванням меню.

А що, на вашу думку, характеризує грузинську кухню? Розкажіть, які страви увійшли в спеціальне меню Tidbbloms.
Грузинська кухня — це, в першу чергу, м'ясо і овочі, приправлені величезною кількістю спецій. Шеф-кухар Темур відзначив, що жодне грузинське застілля не обійдеться без сулугуні, та сирів у  розсолі, солінь, соусів наршаб і ткемалі, гарячої випічки і м'яса на відкритому вогні. Серед знавців є і більш лаконічне визначення: «свіжий гарячий хліб, сир і вино» - це теж про Грузію.
У спеціальне меню Tidbloms увійшли такі страви, як хінкалі, хачапурі, кубдарі, пхалі, баклажани і 4 класичні м'ясні страви. 

Чи був пробний запуск грузинського меню?
Так, в квітні. Тоді Темур приїхав до нас на захід для постійних гостей. Того вечора ми вперше приготували грузинський шведський стіл, а також подали кожному гостю хінкалі, роз'яснюючи, як потрібно правильно їсти цю страву. Гості були в захваті! Вже тоді ми зрозуміли, що все пройде добре.

Після пробного запуску, ми стали працювати над висвітленням інформації про захід: розвісили по місту плакати, розповіли своїм гостям про грузинську кухню в Facebook і Instagram, опублікували статтю в місцевій газеті і розмістили кілька публікацій на електронних афішах.

Весь наступний тиждень перед запуском ми займалися закупівлею необхідних продуктів і доопрацюванням меню. Ми придбали всі необхідні спеції, а також займалися над оформленням інтер'єру із грузинською символікою. Наприклад, спеціально для цього заходу були пошиті подушки з традиційними грузинськими візерунками, завезені традиційні глиняні глечики для вина, розмальовані статуетки, а також кілька картин.

Як все пройшло після запуску? Чи приходили гості спеціально на «Місяць грузинської кухні»?
Впродовж трьох наступних тижнів ми стали помічати, що кількість гостей збільшується з кожним днем! Першого тижня було 20-30 гостей у вечірній час, на другий - 35-45, а на третій вже 50-70. Всі гості робили попереднє замовлення, і таким чином на третьому тижні ми нарахували 132 онлайн-бронювання та 128 бронювань телефоном. Це більше, ніж будь-коли раніше! Багатьох гостей ми вперше бачили в Tidbloms!

Весь цей час шеф-кухар Темурі з радістю спілкувався і ділився своїми кулінарними рецептами з гостями, розповідав про традиції Грузії і національної кухні. Гості, в свою чергу, спробували і оцінили справжнє грузинське вино і різноманітність смаків традиційних страв.

Які були відгуки?
Всім сподобалася і ідея, і сама грузинська кухня. Багато хто з гостей навіть просили покликати шеф-кухаря, щоб подякувати йому особисто. Це був відмінний результат.
Питання, яке особливо хвилювало гостей на останньому тижні: чи будемо ми знову проводити подібні заходи і коли.

Що скажете про плани Tidbloms в майбутньому?
Думаю, що Tidbloms стане першим «Стумарі» за межами України»!


Респондент: Харальд Шьостром, Директор міжнародного напрямку F&B Reikartz Hotel Group
Інтерв'юер: Євгенія Гнуча, маркетолог Reikartz Hotel Group

Поділитися в: