img

Афіни: стародавнє диво сучасності

Греція — країна контрастів. Кожен її куточок — острів, місто, регіон — володіє якимось неповторним шармом і містить в собі особливість, заради якої мандрівники долають неймовірні відстані. Наприклад, материкова частина цієї країни знаменита своїми античними руїнами, а острівна — багатою природою, чистим морем і неймовірними заходами сонця.

Афіни — столиця і найбільш відоме місто материкової частини країни; це «класична Греція», якою її знав ще древній захід. Перше доісторичне поселення тут з'явилося ще 3 тис. років до н.е. Заведено вважати, саме тут утворилася і розвивалася сама грецька цивілізація, тому місто багате древніми пам'ятниками архітектури та музеями.

Щоб оглянути всі пам'ятники і руїни міста, туристу знадобиться мінімум місяць. Саме тому ми зробили підбірку найбільш захопливих і тих, які залишають після відвідування сильне враження.

Отже, до вашої уваги ТОП-6 історичних місць, які варто відвідати в столиці Греції:

Акрополь
Без перебільшення, це головна визначна пам'ятка всієї країни. Він знаходиться під охороною ЮНЕСКО як важливе світове надбання історії.
Акрополь розташований в центрі Афін, на пагорбі, заввишки 150 метрів. Вчені вважають, що цей храм виник за 7-8 років до н.е. Дістатися сюди — заняття не з легких, і під силу не кожній людині. Однак, з такої висоти вам відкриється приголомшливий вид на все місто.
Центральний і найбільший храм Акрополя — звичайно ж Парфенон, споруджений на честь богині Афіни. Неподалік від нього знаходяться також Пропілеї — мармурові ворота, а також Храм Ніки Аптерос. Головна особливість святилища Парфенон полягала в тому, що фасад будівлі з однієї точки чудово проглядався відразу з трьох сторін.
За легендою Афіна Паллада, охоронниця Афін, з'явилася на світ досить незвичайним способом: Зевс, її батько, проковтнув її мати, Метиду, коли та чекала дитину. Зробив він це з однієї простої причини: після народження дочки йому було передбачена поява на світ сина, який скине громовержця з престолу. Але Афіна канути в небуття не побажала — тому через деякий час Верховного Бога почала мучити нестерпний головний біль. Громовержець, не маючи сили терпіти, наказав Гефесту взяти сокиру і вдарити ним його по голові. Той послухався і розсік йому голову, випустивши на свободу Афіну. Богиня мудрості виявилася вагітною мешканкою Олімпу: вона спустилася до людей і багато чому навчила їх, давши їм знання і ремесла. Вона брала активну участь і в державних справах — була покровителькою справедливої боротьби, навчала писати закони, ставши, таким чином, покровителькою багатьох грецьких міст. Для такої величної богині потрібно було звести храм, рівного якому не було б в цілому світі. Так і з'явилося святилище — Парфенон.

Adress: Acropolis subway stop


Олімпійський стадіон Панатінаїкос
Унікальна мармурова споруда давніх часів, що збереглась і до наших днів. Що найдивніше, стадіон і до цього дня використовується для проведення змагань на Олімпійських іграх.
Будівництво стадіону датується приблизно 329 роком до н.е. На той час на стадіон можна було розмістити вже 50 тисяч осіб. Незабаром навіть були споруджені трибуни, які давали максимальний огляд.
У XX столітті Панатінаїкос глобально відновлювали і реставрували для проведення масштабних змагань, однак і донині форма стадіону не відповідає сучасним стандартам.

Adress: Leof. Vasileos Konstantinou


Музей Бенаки
Музей Археології Греції. Не плутайте з Археологічним музеєм Афін, який більше орієнтований на туристів, і на вході в до нього доведеться стояти в 10 разів довше. Якщо ви готові до натовпу і нескінченного очікування — можете спробувати потрапити і туди, і туди. Але далі мова піде все-таки про Бенаки.
Тут зібрані не менш великі колекції експонатів, які починають свій відлік ще з часів палеоліту.
Крім того, Музей познайомить вас не тільки з грецькою культурою, але також і з антською, китайською та ісламською. Скульптури, картини, текстиль, ікони, золоті прикраси, посуд — все це древні артефакти, зібрані з різних епох Стародавньої Греції. Особливу увагу варто звернути на предмети мінойської і мікенської цивілізацій, предмети раннього еллінського періоду. Також, Музей Бенаки у своєму розпорядженні має власні майстерні і багату бібліотеку.

Adress:  Koumpari 1


Театр Діоніса
Древній амфітеатр належить комплексу Акрополя, проте дістатися до нього можна з вулиці Арепагіту.
Театр виник ще в V столітті до н.е. Саме тут звеличували знамениті твори стародавніх поетів і філософів — Есхіла, Софокла, Арістофана і т.д. В ті часи театр вміщував до 17 тисяч осіб.
І до цього дня Театр Діоніса вважається унікальним творінням. У нього чудова акустика з усіх боків! Наприклад, одним з улюблених розваг туристів — розділившись на групи, частина з яких залишається в оркестрі, а ще частина — піднімається наверх. Ті, хто зверху, почують всі до останнього слова про те, що говорить група внизу!

Adress: Mitseon 25


Порт Пірей
Грецію неможливо уявити без моря, з яким тісно переплетена вся її історія. У столиці один з найзнаменитіших портів вважається Порт Пірей, з якого відкривається прекрасний вид на місто з розсипом білих будиночків, що піднімаються на схилі.
Тут чутно шум блакитного моря. Звідси видно, як на заході багряне сонце ховається за лінією горизонту. Однак, в порту складно знайти місце, де ти не був би оточений натовпом туристів, охочих насолодитися цією красою. Моя порада — пройдіть трохи лівіше порту, до мініатюрних дерев'яних мостів, що ведуть до берега. Вечорами тут не буває людей: всі гуляють по центру міста.

Adress:  Pireas


Мис Суніон
Мис розташований в годині їзди від центру Афін і, ймовірно, створений самою природою для справжніх романтиків.
Сюди їдуть, щоб помилуватися неймовірними заходами біля руїн Храму Посейдона. Тут навіть існує місцева легенда про те, що будь-яке заповітне бажання, загадане на вершині, неодмінно має збутися.

Adress: EO91, Lavreotiki



© Євгенія Гнуча
Marketing Manager
Reikartz Hotel Group

Поділитися в: