img

5 порад для подорожі в Болгарію

Болгарія — це країна контрастів, золотих пісків і доглянутої природи. Вона поєднує в собі давню архітектуру і сучасні пам'ятники, чарівні пейзажі й величезні парки розваг, мистецтво і глобалізацію. Її жителі — сердечні й гостинні, а природа допоможе кожному міському жителю по-справжньому розслабитися і відновити здоров'я. Тут можна знайти тихий і спокійний куточок, щоб трохи відпочити від метушні й шуму мегаполісу. Але, як і в будь-якій країні, тут є свої нюанси, які слід враховувати, плануючи свою подорож.

1. Економте
Болгарія — країна, створена для більш-менш бюджетного відпочинку. Попри часту зміну курсу, ціни тут як і раніше прийнятні. Тут немає сенсу віддавати кілька тисяч євро, щоб жити в гарному готелі на березі моря, смачно харчуватися і вибирати розваги на свій смак. Тут можна поїсти від душі за 20 євро на двох, з урахуванням напоїв і алкоголю, а в барі віддати всього лише 3 євро за пляшку вина. До того ж, великі порції — пріоритет болгарських ресторанів: однієї страви на раз буде цілком достатньо, щоб насититися. З фірмових страв: сир, смажений в паніруванні, місцева запечена риба (подається вранці) і страви з морепродуктів.
Якщо ви хочете готувати самостійно, то краще купувати продукти на ринках. У місцевих магазинах і супермаркетах вийде дорожче, та й фрукти там, найчастіше, несвіжі, а вартість ягід просто позамежна.
На замітку: якщо ви оселилися десь у місті, на віддалі від моря, придивіться до послуг СПА. Ціни в міських центрах набагато нижче, ніж в приморських, а обслуговування і якість процедур — набагато вище. Зустрічаються виключення, але це рідкість.

2. Оселіться на узбережжі
Ні для кого не секрет, що для ідеального пляжного відпочинку краще орендувати житло ближче до морського пейзажу, щоб в повній мірі насолоджуватися нічними прогулянками вздовж берегу.
На замітку: приватники в Болгарії пропонують оренду за нижчою ціною, ніж великі готелі. Придивляйтеся до місць, розташованим неподалік від великих курортів, але з дикими пустельними пляжами.
Нам, наприклад, пощастило: ми орендували житло в 600 метрах від Золотих Пісків, в маленькому приватному готелі на 10 номерів. Господарем виявився дідок-болгарин, що знає кілька мов (в тому числі й нашу). Його сім'я самостійно займалася доглядом за готелем, тому на будь-яке наше прохання відгукувалися з турботливою увагою. На території готелю є величезний загальний балкон з видом на море (30 сходинок вниз, і ти вже на піщаному пляжі), прекрасний доглянутий сад з вишнею і деревами волоського горіха, а також досить простора зона відпочинку, з диванами й гамаками, де у вечірній час можна почитати книгу або просто послухати шум морських хвиль.
Вдень на пляжі було чимало народу: приходили не тільки туристи, а й місцеві, вони приїжджають на автобусах (подолавши близько 300 сходинок вгору, можна дістатися до зупинки громадського транспорту; транспортні лінії в Болгарії досить зручні). Однак вже після трьох по полудні цей потік розсіювався. Туристи розходилися в пошуках місця для ситного обіду, а місцеві жителі розбігалися по домівках, щоб продовжити справи.
До слова, ціна за номер в цьому готелі була трохи вище, ніж в більш віддалених куточках, але цілком доступною. У сезон орендувати таке житло — неможливо, всі номери будуть заброньовані на місяці вперед, тому, якщо хочете насолоджуватися прекрасним видом і не долати для цього кілометри пішки, подбайте про оренду заздалегідь — за півроку, а ще краще, місяців за 7 до призначеної дати поїздки.

3. Відвідайте великі міста
Відпустка на морському узбережжі — це релаксація, а якщо пощастить, ще й тиша, спокій. Але за 7-10 днів такий ледачий відпочинок може набриднути. І коли це станеться, вирушайте підкорювати великі міста. Все-таки Болгарія — атмосферна країна, де міський та сільський менталітет має несуттєві відмінності, на відміну від архітектурного стилю і природного ландшафту.
Якщо ви любите шопінг — їдьте в Варну. Як не дивно, саме в цьому безглуздому містечку можна знайти дешеві магазини з якісною брендовою косметикою. А в кінці липня ще і зірвати куш на знижку понад 40%. Якщо ви опинилися в Болгарії у вересні — їдьте в Софію і пройдіться магазинами: найчастіше, в цьому місяці брендові речі можна придбати задарма, зі знижкою 50% і вище.

4. Не нехтуйте екскурсіями
Якщо ви мало що знаєте про культуру країни, обов'язково відвідайте такі місця, як Балчик і Несебр. Вони варті вашої уваги.
Хочу уточнити, що не відношу себе до прихильників прогулянок в складі якоїсь організованої групи найвідомішими місцями, але в Болгарії вирішила зробити виняток, тому зовсім не знала історії країни. На щастя, я не пошкодувала, і тепер рекомендую друзям відвідати ці міста.
Балчик — курортне місто, тому тут не така велика різноманітність пам'яток. Однак навіть тут знайшлося дивовижне й унікальне, наприклад, розкішний ботанічний сад і Літній палац королеви Марії «Тихе гніздо». Після екскурсії вам запропонують повечеряти в сусідньому селі, щоб подивитися нестинарські танці на вугіллі. Болгари взагалі впевнені, що кожен гість, котрий відвідує їхню країну, просто зобов'язаний побачити це диво. Хоча виглядає і справді дивовижно: чоловік і жінка в білому одязі, попередньо занурившись в транс, босими ногами ходять по розпеченому вугіллю, при цьому не відчуваючи болю, не отримуючи жодних пошкоджень. Пояснити це якось логічно або науковою мовою нам не вдалося, тому довелося просто повірити.
На замітку: вечеря неймовірно смачна і ситна — нам не вдалося з'їсти й половини страв; воду і вино (біле і червоне) під час вечері подають безкоштовно, а всі інші напої ви можете замовити самостійно за окрему плату.

Несебр — це вже дотик до величної давнини, прямо на 3 тисячі років назад. Це місто вважається містом-музеєм і знаходиться під захистом ЮНЕСКО.
Існує два Несебра - «старий» і «новий». Без сумніву, саме перший представляє особливий інтерес для туристів. «Старий» Несебр розташований на півострові, відокремленим від суші одним тільки мостом. Це вельми колоритний куточок з античними руїнами й старими будівлями. Ще при в'їзді в місто відкриваються чудові краєвиди, стародавні пам'ятники, на кшталт старого дерев'яного млина, а в гарну погоду, крізь води спокійного моря, можна розгледіти затонулу під час землетрусу частину міста.
На півострові є кілька музеїв, але до відвідування я їх не рекомендую. Краще витратьте час на прогулянку по звивистих вуличках, мощених камінням, парки й вивчення архітектури. Вечірньої пори особливо красиво гуляти мостом: яскраве підсвічування надає всьому місту якесь неймовірне мерехтіння і блиск.

5. Будьте пильні
Болгари, у своїй більшості, народ сердечний і дуже приємний. Де б ми не були, нам завжди намагалися допомогти, підказати й порадити. У магазині косметики й зовсім консультант працювала з нами понад три години без перепочинку, допомагала у виборі кращих варіантів, і весь цей час була мила і турботлива. На екскурсії наш гід Марія детально відповідала на будь-які питання, пов'язані з історією цієї країни, давала рекомендації щодо напрямків подорожі й радила цікаві місця.
Однак, як ми з'ясували пізніше, все це може виявитися винятком з правил, і нам часто, дуже везло. Тому є ряд правил, які варто дотримувати, щоб не розоритися завдяки чужій хитрості.

Завжди перевіряйте чеки та заздалегідь уточнюйте вартість.
Річ у тому, що місцеві досить заповзятливі в тому, що стосується грошових коштів. Найчастіше наштовхнутися на обман можна в сувенірних крамницях і невеликих ресторанчиках. І, взагалі, обманом це складно назвати, просто в цій країні інакше сприймається кінцева вартість продукту. Однак, врахуйте, що в тих же ресторанчиках ціну можуть писати не за всю страву, а лише за 100 грамів, а в сувенірних крамничках вам пропонуватимуть купити один предмет, а не цілий набір.

Якщо болгарин вам киває — це не означає, що він згоден.
Тут є кілька нюансів. По-перше, кивок голови в цій країні означає заперечення, а мотання голови з боку в бік — згоду. По-друге, згода особливо актуально для таксистів, які обманюють пасажирів за вартістю поїздки. І тут часом доходить до абсурду: ви можете заздалегідь домовитися з приватним таксистом про певну вартість, а до кінця поїздки ваш шофер виставить рахунок у 2, а то і в 3 рази вище. І таксист з усім подивом заперечить, що ніколи не погоджувався на вартість, нижче вказаної.
Не дайте себе обдурити, і подорож до цього райського куточка, залишить по собі позитивні враження.

© Євгенія Гнуча
Marketing Manager
Reikartz Hotel Group

Поділитися в: