img

Войовнича Полтава

Або пригоди з гоголівськими мотивами в місті на Ворсклі

Полтава розташована на правому березі Ворскли, притоки Дніпра. Свою назву місто отримало від притоки Ворскли ― Лтва. Протягом багатьох століть Полтава грає роль найважливішого культурного та історичного міста України. Тут зосереджені пам'ятники історії і архітектури світового значення, а героїчні події Полтавської битви увічнені в архітектурі та серцях мешканів міста.

Ці рядки з поеми про Полтавську битву, яка відбулася 27 червня (8 липня) 1709 року. Це одна з найбільших битв Північної війни, між арміями Петра I і Карла ХII. Перемога армії Петра привела до переломного моменту в Північній війні і поклала край пануванню Швеції як головної військової сили в Європі.

У Полтаві Ви, безумовно, зустрінете величезну кількість пам'яток історії та архітектури, які були споруджені в пам'ять про цю битву. Під час екскурсій Вам розкажуть про дивовижні моменти тієї битви, покажуть найцікавіші місця Полтави. Якщо ж Ви віддаєте перевагу подорожувати самостійно, ретельно вивчіть хід Полтавської битви, і йдіть по її слідах. На шляху Вам зустрінеться: Музей історії Полтавської битви, Біла альтанка, Могильний курган, церква Св. Петра і Павла, Меморіал, Братська могила і багато іншого. Назустріч пригодам, друзі!

А Ви знали, що селище Диканька розташоване в Полтавській області в 30 км від Полтави?

Тут, на хуторі Проні, поруч з Диканькою, знаходиться відтворений по подіям книги історико-культурний комплекс. Ймовірно, що саме хутір Проні послужив прототипом того, який описав Гоголь в повісті. У комплекс входить відомий шинок з залом для відвідувачів, бенкетні будиночки, оформлені в українському стилі і літні альтанки біля ставка, в якому коваль Вакула нібито «втопився». На хуторі регулярно проводяться театралізовані вистави, організовуються кінні прогулянки, а також Ви можете випробувати вдачу і виловити рибку побільше в місцевому ставку.

Приїзд до Диканьки не може пройти без обов'язкових пунктів «must see»:

1. Історико-краєзнавчий музей ім. Д. М. Гармаша
У 9-ти залах якого розташовано понад 8000 експонатів. Серед найцікавіших: скриня Вакули, знахідки зі скіфських поховань і унікальні археологічні розкопки.

2. Троїцька церква
Інтерес ця церква приваблює не тільки унікальною формою хреста, а й тим, що її частим гостем був Гоголь. За легендою саме у
Троїцькій церкві бував свого часу коваль Вакула.

3. Тріумфальна арка
Вона була побудована в 1820 році на честь приїзду до Диканьки імператора Олександра I. Саме ця арка у багатьох асоціюється з популярним селом.

4. Миколаївська церква
Під церквою були поховані 3 княгині і 5 князів роду Кочубеїв. Особливість цієї споруди у тому, що її архітектор вперше використав систему подвійного купола, що до цього не робили.

5. Пам'ятники, парк
Окрім релігійних пам'яток і музеїв, тут ще є Диканський природний парк і два пам'ятника (М. Гоголю і Т. Шевченко).

Вам мало Гоголя?

Тоді вирушайте в с. Гоголеве, де знаходиться музей-садиба М.В. Гоголя. Меморіальна і літературна експозиція займає десять залів. Відновлено інтер'єри кімнат, у флігелі, де, приїжджаючи додому в останні роки, жив Гоголь.

У рідних краях Гоголь зібрав великий фольклорний матеріал, і розповідь про цю діяльність письменника супроводжує велика етнографічна експозиція. На території музею можна прогулятися, помилуватися ставком, затишними альтанками, гротом.

Перші дні у Полтаві пролетять як один. Ви поринете у дивовижний світ історії великої битви і видатного письменника, але ми пропонуємо не закінчувати на цьому Вашу подорож. Ви ж у Полтаві, поїхали далі!

Край галушки і дивовижної природи

Вирушаємо у Дендропарк та куштуємо смаколики по-українськи.
Галушка — це офіційний символ Полтави, а пам'ятник Галушці внесено до символіки міста. Щорічно, у першій декаді червня, у Полтаві проводять і свято Полтавської галушки, і Ви, ні в якому разі, його не пропустіть. Може бути, наступний рекорд з поїдання галушок буде належати саме Вам?

На святі можна спробувати галушки з найрізноманітнішими начинками і підливками: з м'ясом, з куркою, з печінкою, з грибами і картоплею, зі шкварками, з полуницею, вишнею і багато інших. Всі бажаючі можуть взяти участь у майстер-класі з виготовлення традиційної полтавської галушки. Після галушкового бенкету в самий раз зробити неспішну прогулянку, помилуватися природою і насолодитися тишею. Відправляйтеся в Полтавський Дендропарк — це справжнє диво природи, і єдиний ландшафтний парк у Полтаві, який є пам'яткою садово-паркового мистецтва і входить до числа показових парків країни. Площа території 124 Га і вона дійсно вражає своєю масштабністю. Парк був заснований в 1962 році, в ньому налічується понад 200 видів кущів і дерев, є кілька штучних ставків і бузковий гай. Полтавський дендропарк — чарівне, мальовниче місце, яке дихає, живе і являє собою зразок екологічності та різноманіття флори. Крім того, його територія має багате історичне минуле, так як на місці цього парку колись було розташоване поле Полтавської битви.

 

 

Поділитися в: