img

Придніпров'я. Відпочинок по-козацьки

Є в Запоріжжі чудовий острів Хортиця, найбільший і найвідоміший острів на великому Дніпрі. Кажуть, острів зберігає старовинні знання і легенди давно зниклих народів, а в його землі заховані незліченні скарби. Саме Хортиця колись стала колискою українського козацтва, а зараз це справжня туристична мекка — історико-природний заповідник з унікальним ландшафтом і просто неймовірною кількістю пам'яток.

Культ всесвітнього яйця

У північно-східній частині острова можна побачити таємничі кам'яні кола, що дуже нагадують мініатюрні копії англійського Стоунхенджа. Вчені стверджують, що кола – це язичницькі святилища стародавніх народів, які населяли острів близько двадцяти тисяч років тому! Стародавні жителі Хортиці поклонялися так званому «культу всесвітнього яйця», а кругові будівлі виконані саме у формі яйця з центральним «жовтком», в якому можна виявити ями з похованнями і слідами жертвоприношень. Форма яйця не випадкова – ці храми символізують сонце, якому і поклонялися тут тисячі років тому.

Зовсім недалеко знаходиться комплекс дерев'яних ідолів, що зображають слов'янських богів. Образи Хорса, Даждьбога і Семаргла з висоти своїх п'єдесталів дивляться на тих, хто досі приходить сюди вшанувати культ предків. Не дивно, що на цьому місці круглий рік проводяться етнічні і язичницькі фестивалі.

Багатьом знаменита Хортиця, але її візитною карткою, безумовно, вважається Запорізька Січ. Тут в XVI столітті сформувалися побут і культура запорізьких козаків. Через два століття січовиків переселили на Кубань, і тільки в XX столітті їх нащадки повернулися на історичну батьківщину і заснували історико-культурне містечко «Запорізька Січ». Городок являє собою великий архітектурний комплекс з частоколом, дерев'яною церквою Покрова, хатами-куренями, хатою отамана, пушкарньою, і, звичайно ж, традиційною козачою корчмою. До речі, саме тут в 2007 році режисер Володимир Бортко знімав фільм «Тарас Бульба».

Особливої уваги заслуговує музей запорізького козацтва, де можна ознайомитися з історією острова, побачити предмети побуту та культу стародавніх народів, у тому числі знаменитий Чорний камінь, і захоплюючу експозицію, присвячену Православ'ю в Україні. У музеї працюють кілька діорам, що зображують найбільші битви цих місць: починаючи від битви Святослава з печенігами в 972 році, і закінчуючи звільненням Запоріжжя Радянськими військами 14 жовтня 1943.

Під час огляду Хортиці не варто проходити повз Кінного театру, розташованого ближче до південного краю острова. Тут ви зустрінете справжніх знавців козачого побуту, зброї та військового мистецтва, талановитих вершників і артистів. Їх виступ триває близько півтори години і являє собою захоплюючу виставу за участю танцювального колективу, тріо бандуристів, демонстрацією елементів вольтажіровкі, джигітовки, роботи арапником, списами і шаблями. Після виступу глядачі можуть самостійно покататися верхи і покуштувати національні українські страви.

Скіфський стан

Хортиця — міфічна колиска скіфської цивілізації. Існує легенда, що саме тут Геракл зустрівся зі змієподібною дівчиною, яка народила йому трьох синів — Агафірса, Гелона і Скіфа. Останній і став родоначальником відомих кочівників. Скіфи вірили, що на Хортиці знаходиться Герос, потойбічне царство їх вождів. Зараз на острові налічується близько 129 курганів — стародавніх поховань воїнів. На них частенько можна зустріти кам'яні статуї, що нагадують жіночі фігури. Це так звані «скіфські баби» — поганські ідоли-обереги.

Є щось зворушливе в їх мовчазній кам'яній самотності. Існує переказ про мандрівника, який одного разу влаштувався на нічліг біля однієї такої статуї і став свідком містичної розмови. Вночі з сусіднього кургану прийшов кам'яний воїн і заговорив зі своєю «сусідкою». Жінка повідала, що стоїть тут давно, вже й не пам'ятає з яких часів, але розповіла про місця, в яких побувала до цього. Її возили по степах, оголошуючи то святою, то чаклункою. Доводилося їй служити і верстовим стовпом, і стояти в простій огорожі. Зрештою, влаштувалася статуя в тих краях: біля кургану помер мандрівник, а її залишили охороняти його могилу. Прокинувшись, подорожній не побачив кам'яного воїна поруч зі скіфської бабою, а сам не зумів домогтися від неї ніякої відповіді.

Сьогодні 11 курганів Хортиці об'єднані в туристичний комплекс Скіфський стан, який ще називають Зоровою могилою. Тут, у найвищій точці острова, розташовується унікальний музей Лапідарій, де представлена велика колекція кам'яних скульптур, жорно, хрестів та інших цікавих предметів побуту місцевих народів.

 

Поділитися в: