img

Буки та Софіївка — або побачити одне з чудес України й дізнатися найромантичнішу історію кохання

Щоб побачити щось дійсно цікаве, не обов’язково їхати за кордон. В Україні також є що показати туристам — як місцевим, так й іноземцям. Саме у Черкаській області знаходиться «маленька Швейцарія» України — Букський каньйон і відома туристична перлина — дендропарк «Софіївка».
 

Букський каньйон

Букський каньйон називають «маленькою Швейцарією», а ще «скандинавським фіордом» в серці України. Кажуть, тут особливо красиво навесні. Коли цвітуть дикі тюльпани й часник, а поміж кущів пасуться невеличкі стада диких чорних та білих козенят...
Це диво природи знаходиться у селищі Буки, Маньківського району, що на Черкащині, на скелястих берегах річки Гірський Тікич. Річкові води стрімко скочуються з брили граніту, тим самим створюючи водоспад Вир. І хоча рельєф тут рівнинний, матінка природа зробила виняток, наділивши цю місцевість мальовничим гранітним каньйоном. Загальна довжина його — приблизно 2,5 кілометри, а ширина — 80 метрів. Висота скель сягає тридцяти метрів. Мабуть, цьому камінню понад 2 мільярди років. Воно утворилось у протерозойський період — коли лише формувались ґрунти нашої планети. Це чудо природи не залишилося непоміченим, і з 1972 року Букському каньйону присвоїли статус державного пам'ятника природи місцевого значення. І жителі місцевих сіл пишаються тим, що це місце представляло Черкаську область у конкурсі «7 природних чудес України». Саме «Українським Стоунхенджем» називають складені у формі, схожі на англійський кромлех, гранітні брили. Люди приписують споруді рукотворне походження. Проте, досі це не було доведено, тож вчені ще досліджують  загадковий об’єкт каньйону.
 
 
Зараз Буки — селище міського типу з кількістю жителів біля 2 тисяч. Його назва походить від того, що тут колись росли букові дерева. Ліси належали польським магнатам Калиновським. Відомі Буки ще й тим, що саме тут, на річці Гірський Тікич, була збудована перша в Україні гідроелектростанція. Її будували довго, вручну, як кажуть місцеві жителі.
Та довго установа не пропрацювала. З кожним роком більше туристів приїжджають до Букського каньйону. Тут можна поплавати, порибалити, або полазити скелями. У здешніх водах водиться чимало риби. А альпіністи полюбили каньйон за різноманітність форм скельних виступів. Приїжджайте сюди навесні, влаштуйте собі прогулянку річкою у човні. Вмочіть ноги у воду Гірського Тікича, послухайте, як шумить річка та поспостерігайте за мальовничою довколишньою природою. А зупинитися ви зможете у готелі «VitaPark Аквадар», який знаходиться за 25 хвилин автомобілем від цього чарівного місця.
 
Локація:
с. Буки, вул. Туристична, 3, Черкаська область
У 25 хвилинах їзди від курорту VitaPark Аквадар
 

Софіївка

Дендропарк «Софіївка» відомий як туристична перлина України, музей садово-паркового мистецтва, місце, де можна поринути у казковий романтичний світ природи, краси й кохання... Особливо прекрасна вона навесні, коли тисячі дерев розквітають мальовничими кольорами, даруючи радість відвідувачам парку. На які тільки божевілля йшли чоловіки, щоб здивувати своїх коханих: складали сонети, будували замки, починали війни, а також дарували розкішні парки. Саме так двісті років тому зізнався в коханні своїй дружині Софії граф Станіслав Фелікс Потоцький.
 
Вона — Софія Глявоне, розумниця, красуня, куртизанка, звідниця, дружина і коханка кількох шляхетних дворян. Він — Станіслав Потоцький, один з найбагатших польських магнатів. Познайомились вони у 1791 році, у місті Ясса, але разом бути не могли. У Потоцького була своя сім'я, а у Софії своя. І тільки через сім років вони узаконили свої відносини. Саме Софія тонко натякнула закоханому Потоцькому, що в його уманських володіннях було б непогано зробити гарний парк. Так почалася історія Софіївського парку. Звучали вибухи, стукали кирки робітників, які вирубували у природних скелях майбутні гроти Діани й Каліпсо, організовувалася водна система, рилися ставки, висаджувалися дерева і чагарники. Загалом, тут працювало більше ніж 800 селян. А витрати на будівництво склали  2000250 рублів сріблом. Закоханий Потоцький хотів, щоб була в ньому часточка Еллади, батьківщини Софії, Єлисейські поля, чудові рослини, скульптури — все те, що розвіяло б в душі коханої тугу за батьківщиною. Цей щедрий дарунок граф презентував Софії в день її янгола, у травні 1802 р. «Коханий дарує Софії». Ці слова за наказом графа були викарбувані на одній з колон на вході в парк, який так і назвали — Софіївка. В той день, на відкритті, зібралося багато гостей, всі милувалися цими чарівними краєвидами, захоплювалися й насолоджувалися красою. Потоцький створив для Софії справжню феєрію. Але навіть у гарних історій буває сумне закінчення. Через три роки, в 1805 році граф Потоцький помер, так й не добудувавши повністю парк. Його успадкувала Софія, а потім її син. Але час, подібно та лановитому скульптору, відітнув все зайве й доніс до нас лише прекрасну історію любові, закарбовану на століття в красі Софіївського парку.
 
 
На чималій площі парку — 179,2 га — крім рослинності, є ще багато цікавого, створеного руками людини у співавторстві з величною природою: тут і мудрий змій (фонтан), і скульптури Амура, Венери, Аполлона, тут є підземна річка Ахеронт, через яку можна проїхати човном, тут і корабель Одіссея, і поле битви богів та титанів, і багато іншого!
 
За один день оглянути все нереально. Саме тому варто приїхати на декілька днів, щоб переповнитися враженнями та надихатися повітрям Софіївки. А зупинитися ви зможете у готелі «VitaPark Аквадар», який знаходиться за 30 хвилин автомобілем.
 
Локація:
м. Умань, вул. Київська, 12а, Черкаська область
У 35 хвилинах їзди від курорту VitaPark Аквадар
 
 
Поділитися в: